Alerjik hastalıklar ne yazık ki hızla artıyor. Son yıllarda çocuk alerjilerinde de ciddi bir artış var. Peki nedir bu alerji?
Bizi mikroplardan, bakterilerden ve hastalıklardan koruyan bağışıklık sistemimiz bir yanlışlık yapıyor, besin içerisindeki bir maddeyi düşman olarak algılıyor. Bu algılama ile birlikte vücutta normalin dışında tepkiler oluşuyor. İşte bu reaksiyonların tümüne alerji deniyor.
Alerjik hastalıklarından biri olan besin alerjisinin belirtileri; ağız etrafında kızarıklık, yüzde veya vücutta kızarıklık, kaşıntı, egzama, akciğerde hırıltı, öksürük, nefes sıkışması, burun akıntısı, burun tıkanıklığı kanlı kaka, kabızlık, kusma, şiddetli gaz ağrısı ve alerjik şok belirtileri gibi birçok netice yaratabiliyor.
Her besinin alerjik reaksiyonlara neden olması mümkün olmakla birlikte tüm alerjik besin reaksiyonlarının % 90’ından 8 temel besin sorumlu oluyor. Bunlar süt, yumurta, yerfıstığı, soya, buğday, ağaç fıstıkları (ceviz, badem, Antep fıstığı, vs), balık ve kabuklu deniz hayvanlarıdır.
Alerjik hastalıklar doğumdan itibaren başlayıp ilerleyebilir. İlk tespit edilen alerjik hastalık ise çoğu zaman gıda alerjisi olur. Tedavi edilmediği taktirde gıda alerjisi; ev tozu alerjileri, egzama, mevsimsel alerjiler ve astıma dönüşebilir.
Eğer çocuğunuz belirli yiyecekleri tükettikten sonra belirli semptomlar oluşuyorsa o yiyecekleri diyetinden kaldırın. Hangi yiyeceğin alerji yaptığını tespit etmek için birkaç haftalık günlük tutabilirsiniz. Çocuğunuzun sabahtan akşama kadar neler tükettiğini yazın ve anı anına gösterdiği belirtileri de kaydedin.
Herhangi bir tedavinin yanı sıra sadece alerjinizi tetikleyen gıdalardan kaçınarak alerjik reaksiyon riskini azaltabilirsiniz.